Výzkum Alzheimerovy choroby v ICRC získal podporu prestižní americké univerzity

Tisková zpráva, 24. září 2013

Mezinárodní centrum klinického výzkumu (ICRC) Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně získalo dalšího silného partnera ze Spojených států, University of South Florida. Spolupráce bude zaměřena zejména na výzkum Alzheimerovy choroby, oblast epidemiologie a metodologie vědy. Slavnostně to dnes stvrdili představilé obou institucí svým podpisem v Mendelově refektáři Augustiniánského opatství svatého Tomáše na Starém Brně.

V současné době úzce spolupracuje ICRC kromě americké Mayo Clinic s pěti českými a téměř deseti zahraničními akademickými institucemi. Toto číslo se dnešním dnem rozšířilo o dalšího významného partnera. „Floridská univerzita patří mezi přední americké vzdělávací a výzkumné instituce. Pravidelně se umísťuje v žebříčku nejlepších amerických výzkumných univerzit,” říká ředitel fakultní nemocnice Roman Kraus. Její součástí je Byrdův ústav pro výzkum Alzheimerovy choroby, který je podle jeho ředitele Davida Morgana: „největší ústav na světě věnující se prevenci, výzkumu a léčbě tohoto závažného onemocnění a příbuzných chorob".

Společná práce obou institucí je zaměřena zejména na výzkum Alzheimerovy choroby a její epidemiologie, tedy studium faktorů ovlivňujících vznik a rozvoj onemocnění. Právě epidemiologii se věnuje jeden z výzkumných programů ICRC pod vedením Jakuba Horta, v rámci kterého mimo jiné vzniklo Centrum pro poruchy paměti. Dle České alzheimerovské společnosti žije v současnosti v celé Evropě okolo 7,3 miliónu lidí s demencí. Narůstající číslo si každoročeně připomínáme právě v září, kdy na 21. připadá Mezinárodní den této závažné choroby.

„S floridskou univerzitou jsme navázali kontakty již v roce 2011. Od té doby jsme společně publikovali téměř 10 článků jako výsledky našich společných výzkumů. Podpisu dohody si velmi ceníme a těšíme se na další společné úspěchy v oblasti výzkumu neruologických onemocnění,” komentuje významný krok v oblasti mezinárodní spolupráce Jakub Hort.

O University of South Florida

University of South Florida je veřejnou tzv. výzkumnou americkou univerzitou s více jak 47 000 studenty. V loňském roce se umístila mezi nejlepšími sto veřejnými školami ve Spojených státech amerických (USA) v anketě U.S. News & World Report. Současně je označována za 5. nejrychleji rostoucí výzkumnou univerzitou v USA a v roce 2011 byla zařazena do první desítky univerzit na světě s nejvyšším počtem amerických patentů. V počtu publikací se v roce 2010 umístila na 110. místě mezi všemi světovými vysokými školami.

Zástupci fakultní nemocnice a University of South Florida při podpisu smlouvy o spolupráci